”Det är bara de skickliga lärarna som tycker de behöver lära mer” – sett och hört på SETT Syd

"SETT SYD 2015" CC BY 2.0 by BUF Simrishamn on Flickr"SETT SYD 2015" CC BY 2.0 by BUF Simrishamn on Flickr

Elisabet Norin rapporterar från SETT SYD (#settsyd) i Malmö under två dagar. SETT SYD är en konferens för modernt och innovativt lärande, som nu även finns på sydliga breddgrader, förutom som tidigare i Stockholm.


Mässan öppnar med en tyst minut på grund av de tragiska händelserna i Trollhättan – händelser som kommer att göra avtryck långt in i framtiden.

SETT står för Scandinavian Educational Technology Transformation – en rubrik med hög svansföring. Men varför inte? Den svenska ungdomsskolan saknar både lärare och ledare sedan en tid tillbaka.
– Om tio år kommer det att fattas 65 000 lärare, säger Maria Rönn, 1:e vice ordförande i Lärarförbundet i sitt inledningstal. Professionaliseringen är en nödvändig förutsättning för att höja attraktiviteten i yrket. SETT-mässans ambitioner ligger definitivt i linje med detta.

Teman för 2015 års mässa känns angelägna även för folkbildare. Det är fält vi arbetar med dagligdags:

  • Demokrati
  • Det transparenta och lustfyllda lärandet
  • Uppdraget

Förutom 70-talet utställare presenterar SETT SYD ett späckat program med föreläsningar av olika slag. Skolledning har fått ett eget spår.

Jag kommer tjugo minuter tidig till min utvalda, första föreläsning med Joachim Tornström, lärare och IT-samordnare från Ystad, som ska tala under rubriken Dynamiskt lärande – Klassrumskommunikation för aktiva elever. Lokalen är redan full, jag får en av de sista lediga platserna bland runt trehundra lärare som alla har ”höstlov”. Ett förväntansfullt sorl stiger mot taket. Mässans öppna wi-fi pallar inte trycket.
– Det känns nästan som hemma i skolan, säger Joachim, som lyckas behålla sin uppkoppling, även om den är seg.
Joachim ger oss konkreta tips på verktyg som passar att använda i ett formativt förhållningssätt. De som har kontakt med yttervärlden får möjlighet att pröva appar och sajter som underlättar samtal, diskussioner och problemlösning.
– Det är bara de skickliga lärarna som tycker de behöver lära mer, säger han och stärker oss alla. Vi vill veta mer, vi vill ständigt pröva och förbättra våra metoder. Elevernas liv blir bättre om vi gör ett bättre liv för dem.

I referenserna hänvisar han bland annat till boken ”Hjärnkoll på skolan” av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. Han refererar också till Patricia Diaz, stockholmsbaserad lärare som skrivit böcker om lärande ur en digital och formativ bedömning (Re:flex kommer att inom kort presentera hennes titlar här). Hennes fem-punkts-lista ligger till grund för den rad av verktyg som Joachim presenterar.

Delaktighet, aktivitet, diskussion, återkoppling och att dela med sig kollegor och studerande emellan är återkommande nyckelord. Länklistan som avslutar är diger. Joachim betonar:
– Formativ bedömning är ett förhållningssätt som inte kräver datorer och internet.

Några tips att söka vidare på. Flera finns både som sajter och som appar:

answergarden.ch – ställ frågor och samla svaren.
Korta.nu – att göra en qr-kod av en lång länkadress.
Socrative – en tjänst för att skapa fråga-svar digitalt med möjligheter till rapporter och sammanställningar. Möjlighet för kursdeltagarna att själva skapa frågeställningar. Begränsat antal innan det börjar kosta.
Mentimeter – skapa egna omröstningar.
govote.at – dito
VOTO – ställ obegränsat med frågor, ett alternativ till Socrative
Padlet – en enorm anslagstavla som presenterar produktioner i alla tänkbara verktyg och program.
TodaysMeet – ett chat-verktyg att använda simultant. De studerande kan dela med sig av ex. gestaltningsövningar.
Kahoot – quiz på tid. Det finns en facebook-grupp med lärare som delar med sig av sina quiz. Gå dit och sök på lämpligt nyckelord, ex. ”medeltiden”. Det är inte nödvändigt att börja med att uppfinna cykeln på nytt! Eller så justerar du cykeln så att det passar dig och dina kursdeltagare.
www.skolappar.nu – samlingssajt.
Quizlet.com – gratis tjänst och app. Skapa egna lärspel. Låt gärna de studerande skapa frågorna själva.
Screencastomatic – tala in dina kommentarer till en inlämnad text och gör en skärminspelning under tiden. Dela sedan med din kursdeltagare via länk som du skickar till henom. Forskning har visat att studerande lär sig bättre om de hör sin lärares röst.
Joachim hittar du via www.tankom.nu.

Elisabet Norin

Kommentera "”Det är bara de skickliga lärarna som tycker de behöver lära mer” – sett och hört på SETT Syd"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*