Blondinbellas BISSNISS eller metod enligt Sherlock

"Holmes!!..." CC BY-SA 2.0 by dynamosquito on Flickr"Holmes!!..." CC BY-SA 2.0 by dynamosquito on Flickr

Re:flex presenterar .SE-stiftelsens internetguider.
Bild på bokenInternetguide – skapa en webbplats med WordPress

Det är lätt att få för sig att det bara är fashionistas i 20-årsåldern som har webbplatser. På Bästa bloggarna listas de mest välbesökta webbplatserna i Sverige. För dagen innehas de tre topplatserna av unga kvinnliga företagare. Enligt texten har topplatsen 140 000 besökare varje dag. På fjärde plats bryts trenden. Här hittar vi feber.se. Trots namnet presenterar den artiklar om teknik och IT. För att ta reda på vem eller vilka som ligger bakom går jag till .SE-stiftelsens sajt.

Där är det lätt att ta reda på vem som äger domänen. Du skriver in domännamnet i rutan ”Domän och kontaktsökning”. Då visas ”Owner (kontakt-ID)”. Klicka på detta och se namnet på den person eller organisation som är ägare. I detta fall visar sig sajten vara relaterad till tidningen Expressen. Toppartiklarna just idag handlar om kaffeprovning och skidstavar i bambu.

Men om det nu är så väldigt mycket BISSNISS BISSNISS på alla dessa webbplatser – som du och jag verkligen inte är intresserade av – varför ska vi då veta och kunna något om verktyg som WordPress?

Enkelt, käre Watson. Bloggverktyget är också ett alldeles utmärkt, ofta grafiskt snyggt och trevligt sätt att jobba tillsammans i en kurs eller klass. Du kan snabbt bygga en presentationssida, göra en blogg och lägga in arbetsuppgifter. Kursdeltagarna kan redovisa sina arbeten. Med texter och bilder. De kan läsa varandras redovisningar och dessutom kommentera som en del i lärprocessen.

Näe, säger du. Jag vill inte att de ska lägga ut redovisningar så att 140 000 mänskor ska titta där varje dag …

Käre Watson: med en enkel inställning döljer du bloggen, så att bara du och dina deltagare kan se vad som händer. Var och en får en egen inloggning. Ingen annan kan se.

Men det är en massa konstig teknik, säger du, jag som är så oteknisk kan inte lära mig.

Watson! Det är lite teknik. Den går att hantera. Du lär dig lätt genom att läsa guiden ”Skapa en webbplats med WordPress” och gå en kostnadsfri kurs hos .SE-stiftelsen. Dessutom kommer du att lära dina deltagare hur de ska hantera den. Sedan kommer du att kunna göra olika webbplatser och bloggar för olika projekt i dina olika ämnen.

Men varför? Jo, för att det skapar andra förutsättningar. Det gör redovisningarna annorlunda, ofta höjs kvaliteten. Det blir roligt och liksom på riktigt. För många kursdeltagare är det säkert första gången de blir publicerade, första gången de producerar något som ser ut som det brukar göra på bloggarna de läser … De lär sig behärska ett nytt och okänt fält och växer, höjer själva ribban och kravnivån.

Mediet är budskapet. Det sa redan Marshall McLuhan på sin tid. Han menade att formen lägger sig i och påverkar hur budskapet uppfattas.

Så: go wild & crazy och ta en kurs eller läs en lättfattlig guide. Webbkurserna är gratis och öppna för alla, även för den som inte deltar i .SE-stiftelsens satsning på ungdomsskolan (i en tävling som heter Webbstjärnan). När du är klar får du ett intyg och en digital badge.

Sherlock Norin

https://www.iis.se/blogg/vi-erbjuder-digital-kompetens-for-elever-och-pedagoger/ – kursportalen
https://www.iis.se/guide/skapa-med-wordpress/ – till guiden
http://www.bakom.se/ – här får du information om vem som ligger bakom.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mediet_%C3%A4r_budskapet – wiki om budskap och medier.
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_badge – om digital badge

Skapa en webbplats med WordPress är skriven av Alfred Ruth, Daniel Goldberg och Linus Larsson.

Du hittar .SE-stiftelsens alla guider här. Beställ från tryckeri, ladda som pdf eller läs direkt i webbläsaren.

Kommentera "Blondinbellas BISSNISS eller metod enligt Sherlock"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*