AGREEMENT … LICENSE … SAMTYCKER … VILLKOR … blablablurpblurp …

Handskakning

Re:flex presenterar .SE-stiftelsens internetguider.

Du vill ladda ned en app i din mobil eller installera ny programvara i datorn. Upp kommer en länk eller kanske en text med obegripligheter på engelska – svenska om du har tur. Glömmer du att klicka i den lilla rutan om att du är införstådd med och accepterar regler och villkor för användandet så är det kört – det går inte att använda den.

Känns det igen?

Kanske försöker du någon gång ta dig samman och läsa den där texten som motsvarar flera A4, men tappar ganska snart tråden i läsningen. Du ger upp och kryssar i rutan ändå för att få tillgång till tekniken. Det finns ju inte ens några alternativ, som Johanna Lundeberg påpekar i nya internetguiden ”Användarvillkoren som ingen använder” som just kommit ut hos .SE-stiftelsen. Ingenstans kan du klicka i alternativ som ”Jag har läst men inte begripit” eller ”Jag har en fråga här i fjärde stycket” eller ”Jag har inte läst, men tycker det är OK …” för några sådana presenteras inte.

Alltså blir man som användare rätt kallsinnig till slut. Man klickar sin lilla ruta för att komma vidare och bekymrar sig inte mer. Borde vi det? Johanna Lundeberg reder ut begrepp och pekar på skillnader i nya guiden.

Vad är det till exempel som registreras? Enligt personuppgiftslagen, PUL, får inget registreras som har med ras och etniskt ursprung att göra, inte heller politiska åsikter eller religion, sexualitet eller medlemskap i exempelvis fackförening. Allt detta är gemensamt inom EU och strikt reglerat. Det ska inte gå att samla massor av information i register, ”utifall att”. (Till och med polisen har ju blivit varse detta.)

Däremot är det rätt så vanligt att appar registrerar var du rör dig geografiskt och vilja sajter du varit inne och tittat på. Mycket av målet med kontrollerandet stavas REKLAM. Business, helt enkelt. Har du varit ute på nätet och surfat på strumpor kan du vara säker på att det strax dyker upp strumpannonser på exempelvis Facebook. När jag var i Polen fick jag mängder av reklam på polska i mitt flöde. Det försvann sedan raskt när jag steg ut på svensk mark igen.

Och om du tror att du kommer undan med gratisversioner – glöm det. Det är inte så enkelt som att man antingen betalar för en fullversion eller slipper undan. Det finns inga gratisluncher. Snarare är det du själv som är lunchen.

Alla dessa obegripliga LICENSE och AGREEMENT, registrering på sociala medier och vanliga verktyg som Google, Dropbox och Twitter och annat som vi använder till vardags får sin förklaring i den lättlästa och tydliga guiden. Så beställ idag – direktlänk hittar du här nedan.

Bland mycket annat hittar du också en matnyttig checklista att ta fram nästa gång du sitter med ”blablablurpblurp” på skärmen på väg att godkänna att ett företag får koll på dig och dina vänner. Ju mer du vet om företaget du är på väg att ingå ett avtal med, desto bättre.

Elisabet Norin

  • Direktlänk till nya guiden.
  • Här hittar du alla guider med info om internet hos .SE-stiftelsen, beställ tryck eller ladda ned.
  • Sajten dataskydd.net publicerar fortlöpande nyheter om dataskydd i Sverige och inom EU. Här finns massor av nyttiga länkar.

Kommentera "AGREEMENT … LICENSE … SAMTYCKER … VILLKOR … blablablurpblurp …"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*