Prestigefylld nominering för folkbildare

ett guldäpple"A golden apple" (CC BY 2.0) by AJ Batac on Flickr
Kerstin Gatu

Kerstin Gatu

Kerstin Gatu på Mora folkhögskola är första folkbildare någonsin att nomineras till prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet. Nomineringen är för hennes arbete med ”Anpassad IT- vägen till digital delaktighet”. Kursens målgrupp är mellan 21 och 50 år, mestadels unga vuxna som är klara med gymnasiesärskola.

Guldäpplet delas ut årligen sedan 2002 av stiftelsen Datorn i utbildningen (DiU) till lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT, arbetar inkluderande och bidrar till kollegernas kompetensutveckling genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter.
Re:flexredaktionen ringer upp Kerstin Gatu för att gratulera till nomineringen. När vi når henne är det fredag eftermiddag och hon lägger sista handen vid förberedelserna för kommande vecka. Det är dags för första inneveckan på terminen för deltagarna på kursen Anpassad IT.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag tänkte ”Oj, ska denna grupp av ungdomar få vara med i såna här sammanhang!”. Jag är så tacksam och glad att jag har fått göra denna resa, säger Kerstin Gatu och påpekar att hon har gjort den tillsammans med kursens tekniker, Micke Kjellberg.

– Att jag sedan fick vara med och presentera vårt arbete för kollegor på folkbildningens nationella rådslag om digitalisering kändes stort.

Vad är så speciellt med den här gruppen?

– Den här gruppen behöver få ta större plats. Med sin kognitiva ålder på mellan fem och nio år fastnar de lätt i ensamhet och utanförskap. Med tydlighet, kommunikation och anpassning har de nu börjat växa. De har lärt sig skicka och ta emot bildmeddelanden i Easy Mail och också filma och bildbehandla. Eftersom flera inte kan läsa eller skriva måste vi ge dem redskap i form av bilder och symboler. Alla kan nu läsa Legimus talböcker där man följer med text och bilder och de flesta har lärt sig skajpa. Dessutom har de lärt sig packa sin resväska, resa med tåg och buss, de har fått kompisar och törs säga vad de vill. Ett fortsatt problem är att deras boenden på hemorterna inte har bredband. Personalen behöver tid och kunskap och ett ledarskap som ser detta som en naturlig de av verksamheten.

– Jag är jätteglad att denna grupps enorma potential, tillsammans med vad digitala anpassade verktyg kan betyda, lyfts i skolsammanhang, säger Kerstin Gatu som inte är helt ovan att stå i rampljuset. I december förra året uppmärksammades ”Anpassad IT” på FUB:s Störd- och stoltgala i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Den 5 oktober kan intresserade träffa Kerstin Gatu och ungdomarna för en seminariedag på Folkbildningshuset i Stockholm där de visar hur de jobbar och vad de lärt sig. Lärare, skolledning och andra organisationer är varmt välkomna att delta. Mer information om dagen finns här tillsammans med länk med anmälan – anmäl snarast, senast 20 september.

Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet skriver i ett pressutskick:
– Årets nominerade visar på en sjudande utveckling i svensk skola. De representerar olika skolformer, ämnen och delar av landet. De är ett imponerande och inspirerande uttryck för att digitaliseringen i skolan fått fart, med både större djup och betydligt större bredd än tidigare.

Elisabet Norin

Kommentera "Prestigefylld nominering för folkbildare"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*