Bland foliehattar i det ruskiga Marseille – en introduktion till It-säkerhet

"309/365 - its so they cant read your miiiiind maaaaan." CC BY-ND 2.0 by Bryan Rosengrant on Flickr"309/365 - its so they cant read your miiiiind maaaaan." CC BY-ND 2.0 by Bryan Rosengrant on Flickr

Re:flex presenterar .SE-stiftelsens internetguider

Bild på bokenJag nämner digital delaktighet för en bekant. I en halsbrytande tankevurpa börjar bekanten prata om terapeuter på nätet ”som gömmer sig bakom tangentbord”, övergår raskt till misstanken om hackers i psykologjournalen, till droger, till trafficking, till … Jag hinner inte med, slänger in något ord om säkerhet, ISOC och duktiga tekniker på kontrollnivåerna, varpå bekantingen raskt menar att de som sitter i ledningen kanske är korrupta nickedockor för kriminella gäng. Kort och gott drar hon ned en gigantisk foliehatt över oss. Jag förstår att hon är rädd, så här rädda kanske många är. Hela tiden.

Vilken tur då – eller skicklighet? – för nu kan vi ta reda på hur och vad vi kan göra för att skydda oss mot hackers, phishing, spam och annat. .SE-stiftelsens internetguide ”It-säkerhet för privatpersoner” lämnar ingen okunnig.

För den som vill veta hur man ska klara sig från överfall och stölder på nätet gäller egentligen det gamla vanliga:

Gå inte i ”de ökända kvarteren i det ruskiga Marseille”, dingla inte med plånboken och öppna inte dörren för vem som helst.

 Tipsen i guiden är tekniska såväl som psykologiska och beteendemässiga. Det handlar om allt från säkerhetsluckor till hur du kan använda lösenord, om man bör kontokort eller betaltjänst. Att det är viktigt att rensa gammal information och givetvis göra datorn – och den smarta telefonen, numera i var kvinnas och mans hand – ren från sådant du inte vill ska föras vidare när du säljer den. Och om tjuven är framme: både Apple och Android har en remote wipe-funktion för telefonen. Genom att logga in via webben kan du ta bort all information.

Längst bak i guiden finns en liten lista som förklarar olika begrepp. Vet du exempelvis skillnaden på black hat och white hat?

Guiden ”It-säkerhet för privatpersoner – en introduktion” är skriven av Daniel Goldberg och Linus Larsson och kostar 20 pix. Beställs och skickas portofritt här. Eller så läser du den på skärmen via länk som finns på sidan.

Jag ska glömma min guide framme för min bekant att hitta.

Elisabet Norin

Du hittar .SE-stiftelsens alla guider här. Beställ från tryckeri, ladda som pdf eller läs direkt i webbläsaren.

Kommentera "Bland foliehattar i det ruskiga Marseille – en introduktion till It-säkerhet"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*