Ja till Gudrun – om domännamn men inte om stormar

.se"Internetdagarna 2014" CC BY 2.0 by Stiftelsen on Flickr. Foto: Tobias Björkgren

Re:flex presenterar .SE-stiftelsens internetguider

Bild på bokenI september förra året registrerade en ung man i Dalarna domännamnet gudrunschyman.se hos .SE-stiftelsen. Sedan länkade han domänen till avpixlat, en sajt med rasistiskt innehåll. Besökare som sökte efter Gudrun Schymans sajt hamnade alltså på en helt annan politisk arena. Men Gudrun fann sig inte i detta – det blev rättegång och ett år senare har tingsrätten i Ystad beslutat att den unge mannen inte har rätt att använda hennes domännamn. Varför? Jo, för att tre förutsättningar har uppfyllts: hans namn liknande inte Gudrun Schymans, han måste ha vetat att han misskrediterade henne genom att länka hennes namn till Avpixlat. Han kunde inte heller visa på någon omständighet som talade för att han skulle vara berättigad att använda domännamnet.

Men vad är ett domännamn?
I guiden Domännamn – allt du vill veta om din adress på nätet av Fredrik Wass, utgiven av .SE-stiftelsen kan du läsa vad som gäller. ”Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på nätet”, skriver författaren. Möjligheten att använda den här typen av namn förenklar utvecklingen av Internet i världen. Rent konkret innebär det att man hamnar där man vill hamna (för det mesta) när man skriver in namnet i sin webbläsare. Du behöver inte heller kunna några krångliga sifferkoder för att skicka mejl till folk. Detta smarta system har gjort nätet till den enorma infrastruktur för kommunikation som det är – och som ständigt växer. I Sverige finns det långt över miljonen webbadresser registrerade med efternamnet .se. Dessutom blir det nu fler och fler som registrerar domännamn med efternamn .com eller .nu.

Om hela navigationen – DNS – kan man också läsa i guiden. Och fundera över vad Jules Verne hade skrivit för roman idag som en variant av sin ”Jorden runt på 80 dagar” … Det behövs inte ens 80 sekunder för att skicka meddelanden eller börja läsa information på en sajt vi just sökt upp. Det som händer på jorden händer här och nu.

I vardagslivet har domännamnen stor betydelse. När det gäller samhällsservice och företag blir vi undrande och misstänksamma om verksamheten inte presenteras på en sajt på nätet. Och särskilt misstänksamma om det drivs under ett annat namn.
Vill du själv köpa ett domännamn, privat eller för ditt företag, kan du kontakta ett webbhotell – en tjänst som tillhandahåller plats och sköter allt tekniskt för oss som inte själva kan driva en serverdator. Det kan också vara en god idé att kolla om ditt eget namn är ledigt. Och kom ihåg att det numera går att registrera namn med å, ä och ö.

I guiden finns också några intervjuade personer, både företagare och privatpersoner, som berättar om hur de använder sina domännamn. Ibland betingar domännamn höga priser. Om det kan du läsa mera här.

/Elisabet Norin

Domänpirater är en kampanj från .SE som syftar till att hindra någon från att ta ditt namn som domännamn. Om du registrerar ditt namn som domännamn är det gratis första året.

Du hittar .SE-stiftelsens alla guider här. Beställ från tryckeri, ladda som pdf eller läs direkt i webbläsaren.

Kommentera "Ja till Gudrun – om domännamn men inte om stormar"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*