Hur viktigt är det inte att minnas att när vi pratar om digital delaktighet så gäller det ALLA. Även den som är funkis har rätt att lära sig mer om datorn och Internet. Folkbildningens Serviceorganisation (FSO) vill uppmärksamma de människorna och bjuder därför in till en seminariedag i Stockholm med dessa frågor i fokus.
Kursen Anpassad IT i vardagen på Mora folkhögskola och ledare Kerstin Gatu kommer att finnas på plats för att berätta om och visa de fantastiska framsteg som görs under kurstiden.
Kursen är en 2-årig distanskurs med träffar på skolan en gång i månaden. Mellan träffarna ses deltagarna på nätet och har även uppgifter att göra. Under de två åren jobbar man med fyra teman: hälsa, kultur, natur och medborgarskap. Datorn används på olika sätt i varje tema. Varje deltagare har också en stödperson på hemmaplan som i sin tur får utbildning.
Anpassad IT i vardagen är ett av flera projekt i Sverige som FSO samordnar inom DigiUP, en gemensam europeisk satsning kring att utveckla metodiker för digital delaktighet för marginaliserade grupper. Kursen stöds av Allmänna arvsfonden.
Ledare Kerstin Gatu har som första folkbildare nominerats till lärarstipendiet Guldäpplet, som delas ut årligen till lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT. Stipendiet är anordnat av Stiftelsen Datorn i undervisningen.
Folkhögskolor, myndigheter och organisationer och andra med intresse av dessa frågor välkomnas till en givande dag. FSO samarbetar med svenska folkhögskolor. Datumet är den 5 oktober med start kl 9.30 för kaffe och introduktion. Sista stunden fram till kl 13 hålls paneldebatt med samtal om vad som kan göras för att underlätta för alla. En gemensam enkel lunch serveras utan kostnad.
Plats: Folkbildningshuset, Rosenlundsgatan 50, Stockholm. Anmälan görs på mejladress anmalan.digitaldelaktighet@folkbildning.net.
Re:flex intervjuade Kerstin Gatu 2015. Läs den intervjun och lär mera om kursen.
Elisabet Norin
Kommentera "Seminariedag i oktober ALLAS RÄTT TILL NÄTET – även som marginaliserad"