Open Badges för folkbildning synliggör informellt lärande

Original by Chris Appleton, modified by COERLL. CC BY.Original by Chris Appleton, modified by COERLL. CC BY.

Nu anordnas ett webbinarium av Nordplus-projektet “Open Badges för folkbildning”. Detta är en väl använd timme för dig som är nyfiken och även för dig som har börjat jobba med dem!

Vi fokuserar på den svåra frågan om kvalitet när det gäller Open Badges. Grainne Hamilton från DigitalMe är rätt person att ta oss vid handen och leda oss in i den här världen. Hon fokuserar på aktuella och fortlöpande utvecklingsfrågor, särskilt med tanke på kvalitet. Du får också veta mer om själva projektet, nätverka med likasinnade och ställa frågor om läget, utmaningar och framtiden för Open Badges.  

Webinariet genomförs den 19 oktober 2016 kl 14.30 svensk tid. Anmälan senast 17 oktober

Information och anmälan. https://openbadge.wordpress.com/2016/10/06/webinar-quality-in-open-badges/

Att validera kunskap blir allt mer aktuellt i Europa och världen. Open Badges är en ny möjlighet att synliggöra kompetens och lärande. De är särskilt intressanta för oss i folkbildningen. De är flexibla och ger trovärdighet genom sin transparens. Kompetenser som missas i det formella systemet blir kommunicerbara med hjälp av Open Badges.

Vilka kompetenser förvärvar deltagare under sin tid i folkbildningsaktiviteter? Hur kan de visa dessa nya kompetenser? Vi som pedagoger får med andra ord möjlighet att diskutera både vad som lärs ut och vad som kan utvecklas, förutom rena ämneskunskaper. Ofta är vi pedagoger medvetna om att lärande och annan utveckling pågår vid sidan av. Med hjälp av Open Badges kan vi synliggöra och benämna dessa tysta kunskaper och erfarenheter så att den studerande har nytta av det för sitt livslånga lärande, för sitt CV och för framtiden.

FSO och Folkuniversitetet är de två svenska organisationerna i ett nordiskt projekt som fått medel från Nordplus för att fortsätta utveckla Open Badges för folkbildare. Det är ett nytt projekt där även erfarenheter från en organisation i Litauen finns med tillsammans med två finska organisationer. Projektet pågår i två år från hösten 2016. Ett projekt för att kunna värdera intyga och synliggöra kompetenser som vi folkbildare själva har förvärvat genom informellt lärande. Det handlar om alla de kunskaper som vi får när vi arbetar med vuxna och unga som inte alltid kan mätas i formella kunskaper. Arbetet vill undersöka hur dessa kompetenser och erfarenheter ska kunna lyftas fram och ges det värde som kan vara viktigt för en framtida arbetsgivare att räkna med.

Följ projektet via hemsidan https://openbadge.wordpress.com/. Här kan du gå med i facebookgruppen för att följa projektet https://www.facebook.com/groups/openbadges/

I sociala medier använder projektet twitterhashtag #folkbadges

I den här filmen, tagen ur det digitala studiematerialet Flexikonberättar Kerstin Namuth som är med i projektet om vad Open Badges är:

 

Visste du att du kan få en Open Badge för ditt arbete som folkbildare som är aktiv i sociala medier: AdEO – Open Educator Online. https://openbadge.wordpress.com/apply-for-a-badge/

Vill du veta mer om projektet “Open Badge för folkbildare” ta kontakt med Ulrika Knutsson på FSO – Folkhögskolornas Serviceorganisation eller Kerstin Namuth vid Folkuniversitetet.

 

/Kerstin Namuth, Ulrika Knutsson & Elisabet Norin

 

Kommentera "Open Badges för folkbildning synliggör informellt lärande"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*