Europeisk fortbildning satsar på pedagoger

Bokmärken i en bok"Inspiration markers" CC BY-NC 2.0 by Erik Schepers on Flickr

Lite professionellt trött så här års? I behov av inspiration? Letar du efter en kul och nyttig fortbildning?
Då finns här lösning och svar på alla tre frågorna:

En kurs som riktar sig till dig som jobbar praktiskt inom folkbildningen, som vill få nya kontakter och möjlighet att reflektera över och få ny fart i ditt dagliga jobb!

Kursen är en onlinekurs för folkbildare och vuxenutbildare i hela Europa. Även den som fortfarande utbildar sig i riktning mot folkbildningen är välkommen. Kursen riktar sig till dig som vill nätverka med andra folkbildare i Europa, få insyn i deras arbete och ta del av andra erfarenheter. Du får förståelse för hur folkbildning fungerar i andra länder och hur man resonerar och påverkar politiskt. På köpet kan du knyta personliga kontakter med andra pedagoger och bygga relationer för samarbeten i framtiden.

”Share, Learn and Inspire” är det gemensamma mottot för projektet som görs för första gången i år. Startdatum är 14 april 2015 med avslut i december senare i år.

Vissa moment kommer att ske i forumdiskussioner och annat kommer att vara självstudier. Bland momenten märks exempelvis pedagogiska metoder och utvecklingsfrågor.

Det är gratis att gå kursen som genomförs på engelska.

August Nilsson

August Nilsson

– Studietakten är lågintensiv – beräknad tidsåtgång är 2-3 timmar per vecka då man läser, skriver och umgås interaktivt, förklarar August Nilsson, till vardags lärare på Glokala folkhögskolan i Malmö, som tillsammans med Mats Ehn, Folac, utgjort den svenska delen av projektgruppen som format kursen.

Efter kursavslut får deltagarna ett intyg från European Association for the Education of Adults, EAEA.

– Folkbildningen ser lite olika ut i olika länder, berättar August Nilsson. Brittiska NIACE är till exempel mycket av en tankesmedja och driver utvecklingsprojekt inom vuxnas lärande, organisationen som är med från Portugal drar mer åt insatser för att stärka vuxnas position i yrkeslivet, till exempel att validera det man har lärt genom tidigare arbetslivserfarenheter.

Han berättar också att ett exempel i kursen, från den serbiska folkbildningen, handlar om arbete med forumteater på fängelser.

– Det viktiga är delandet och erfarenhetsutbytet, påpekar August. Mänskliga ansikten och röster ska höras – vi strävar efter ett levande utforskande.

Här kan du läsa mer om kursen.

Mera fakta:
Kursen har skapats av FOLAC tillsammans med sex andra europeiska organisationer under ledning av EAEA och är en del av projektet AE-PRO vars syfte är att bygga nätverk och en utbytesplattform för anställda inom folkbildningen i Europa.

Läs mer om hela projektet på http://www.ae-pro.eu/
Registrera dig för kursen på http://www.ae-learning.eu/ – OBS! Så här gör du: genom att skapa ett användarkonto på sidan, och sedan fylla i en inledande enkät.

Elisabet Norin

Kommentera "Europeisk fortbildning satsar på pedagoger"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*