Rapport 1 från Digidels nätverksträff i Göteborg 20 oktober

gbg

E-delegationens jobb fram till nu

Lena Warstrand från e-delegationen – en opolitisk organisation som ligger under näringsdepartementet och tills nu har haft Anna-Karin Hatt som chef. Deras arbete är tänkt att förlängas fram till mitten av 2015 och den troliga ministern blir Mehmet Kaplan.

Enkelt, öppet och effektivt är de tre huvudmålen för delegationen.

Vad Lena och hennes sex kollegor arbetar med är att försöka samla medborgarens alla tjänster på ett ställe. Myndighetsvärlden behöver lära sig tänka på helheten och på användarens perspektiv i första hand och skapa hanterbara verktyg och kommunikationsvägar . Man jobbar hårt med att tänka i form av stöd. Som privatperson ska man inte behöva söka information på många ställen eller skicka samma uppgifter och ansökningar till flera ställen.

Lena Warstrand tar upp exemplet ”Mina meddelanden” som är en tjänst i form av en digital brevlåda som man som privatperson kan anmäla sig till och där få meddelanden från olika myndigheter. I nuläget finns 100 000 prenumeranter utan att man ens marknadsfört tjänsten.

”Mina ärenden” är tanken på ett system där man kan ansöka och få svar i olika ärenden: förskola, byggnadslov, skatteärenden. ”Mina påminnelser” är en annan tanke – det kan gälla exempelvis vaccinationer. Mängder av olika tjänster, som tidsbokning, är på gång – allt för att underlätta livet i det svenska samhället.

Elisabet Norin

www.edelegationen.se

http://minameddelanden.se/

Kommentera "Rapport 1 från Digidels nätverksträff i Göteborg 20 oktober"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*