Visst glappar det ännu mellan de som är och de som inte är bekväma på nätet. Och visst får glappet konsekvenser. Inte bara när folk inte kan betala räkningar, läsa nyheter eller kolla elmätaren.
Sur
Det kan även handla om att man som kund blir sur när säljaren nonchalerar ens digitala voucher som visar att betalningen redan gjorts. Istället bokar hen, efter en bisarr dialog, upp hyrbilen en gång till med en långt större summa. Konsekvenser? En förlorad kund.
Marsvecka
Som tur är finns det krafter som jobbar för att minska diket mellan den som kan och den som inte kan. Digidelnätverket är en sådan kraft. Två gånger varje år samlar man till event där det är möjligt att bli lite kunnigare, lite säkrare, lite tryggare. Den 14 – 20 mars är det dags för våreventet Get Online Week!
The Force Awakens
De flesta som deltar som aktörer under veckan arbetar redan för att öka människors kunnande och kompetens. Men kraftsamlingen gör att arbetet blir mer effektivt, fler potentiella deltagare nås och det skapas ett större smörgåsbord att välja från. För arrangörer och producenter ökar även chansen att få respons på hur väl tjänsterna fungerar. Fungerar de bra? Motsvarar de behoven? Är de användarvänliga? Behöver de bli bättre?
Skynda
Sista datum att anmäla sig till Get Online Week för att få marknadsföringsmaterial är den 7 februari. Om man har möjligheter att printa ut själv är 21 februari sista datum. Här finns en länk till anmälan och mer information.
Till årets vecka har redan 90 organisationer – framför allt bibliotek – anmält sig. Biblioteken får en allt större roll som mötesplatser och nav för digital kunskap.
Processledare Ulrika Knutsson är tillsammans med Ann Wiklund aktiv i arbetet:
– Det är folkhögskolornas och studieförbundens uppdrag att få med folk, säger Ulrika. Den digitala kompetensen är en basfärdighet och en sorts basrättighet. Informationsstressen kan vara hög och därför är det bra att få hjälp med det man behöver under några intensiva dagar.
– Det här är en chans för skolor och studieförbund att bli en plats utåt, fortsätter hon. Som arrangör får man en anledning att ställa till med aktiviteter på sin skola utan att någon behöver känna sig utpekad. Skolans kursdeltagare, föräldrar och äldre människor är rädda att avslöja att de inte hänger med i de vardagliga behoven med e-tjänster, Bank-ID, Swish, boka resor …
Nätbekväm
Årets tema är dubbelt. Det handlar alltså dels om att bli nätbekväm: att bete sig på ett säkert sätt, lära sig avslöja problem, uppmärksamma källor, förstå vem som står bakom, hantera sitt eget beteende, sina lösenord och säkerhetsprogram på datorn och klicka i eller klicka ur på rätt ställen.
Men det handlar också om arbetsmarknaden, att kunna hantera digitala uppgifter. Att utveckla den kompetensen tar troligen lite längre tid än en vecka, men denna lilla vecka kan bli en god start.
Vår serie startar nu
Re:flex kommer att fortsätta arbeta med en artikelserie runt nätsäkerhet, källkritik och agendor under hela våren, så se upp! Följ oss för uppdaterad kunskap och debatt! Nu närmast kommer vi att uppmärksamma Safer Internet Day den 9 februari!
Råd och Rön har ofta tips om beteenden på nätet.
Länk till Folkbildningsnätets resurser om näthat.
Elisabet Norin
Kommentera "Get online och var så säker framöver"