Den där webben: bloggar och bluff och kapade konton? Vill du veta sanningen?

Böcker från .se

– Rätt som det är när man går in på sitt konto så har de tagit alla pengar!

Kvinnan är inte speciellt gammal – om man trodde det har med saken att göra – men har sin negativa bild klar av vad det innebär att existera på nätet. Jag tänker att det inte är lönt att säga att när det fattas pengar på mitt konto så är det i regel jag själv som varit framme …

Historierna om vad som är sant och möjligt på internet är många. Samtidigt kommer alarmerande rapporter om grov kriminell verksamhet. Men vad är sant och vad är – myt? Vad kan jag göra? Vad vill jag göra? Vilka lagar gäller?

Nu är det lätt att ta reda på sanningen och därmed bli tryggare och skarpare användare av det goda som nätet också innebär. Stiftelsen för internetinfrastruktur i Sverige – den så kallade .SE-stiftelsen –en oberoende allmännyttig organisation, som verkar för positiv utveckling av internet i Sverige har övergripande ansvar. De administrerar internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Sedan september 2013 sköter de också drift och administration för toppdomänen .nu.

Men stiftelsen publicerar också pedagogiskt material i form av handböcker och guider som berör vår vardag på nätet. Guiderna är lätta att läsa och förstå. De går att ladda ned i pdf-format eller skicka efter per post, kostnadsfritt. För närvarande finns ett 30-tal handböcker som berör olika ämnen. Nytt material publiceras och uppdateras hela tiden.

I en serie kommer Re:flex redaktion att helt kort presentera .SE-stiftelsens guider för dig som är trött på rykten och myter och som vill veta hur det egentligen förhåller sig. Handböckerna fungerar även bra som studiematerial i grupper med lärare, föräldrar och vuxna elever.

Elisabet Norin

https://www.iis.se/ – .SE-stiftelsens webbsajt

Kommentera "Den där webben: bloggar och bluff och kapade konton? Vill du veta sanningen?"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*