Under hela den här tiden har vi egentligen aldrig haft problem med att få deltagare till kursen, däremot kan det vara problem att få en hel klass att gå kvar hela terminen (se Obligatorisk närvaro).
De som söker och blir antagna kan vara väldigt olika i ålder och bakgrund. Det är också olika hur van man är vid den digitala sida som är ständigt närvarande vid en distanskurs, några har det knepigt i början av terminen men det löser sig alltid.
Hur har det gått?
Vi har formulerat vår skrivarkurs som en förberedande kurs som ger ”god grund för fortsatta studier på mer nischade skrivarkurser”, vilket också visar sig i innehållet. Det här innehållet stod sig bra de första terminerna, då vi hade en majoritet deltagare som var väldigt osäkra på sitt skrivande eller till och med nybörjare som ville pröva på skrivande. Sakta men säkert har dock typen av deltagare, eller de som söker till oss, förändrats.
I viljan att försöka minska den digitala klyftan med hjälp av en distanskurs finns en märklig återvändsgränd, på en distanskurs kan du nämligen inte vara nybörjare framför en dator. För att gå vår skrivarkurs måste du kunna hantera moment som mail, bifoga filer, jobba via plattform och använda ordbehandlingsprogram.
För vår del är det tydligt att våra deltagare blivit mer och mer drivna. Många är väldigt långt komna i sitt skrivande. Det är vanligt att de som söker har akademiska utbildningar i ryggen och skrivit både C- och D-uppsatser. Vid den obligatoriska telefonintervjun, inför antagning, ställer vi allt oftare frågan; är inte den här kursen för enkel för dig?
Jan Altsjö
Kommentera "Varför söker inte de som behöver oss?"