Om jag läser en bok blir jag klok

Böcker"Books" CC BY-NC-ND 2.0 by henry… on Flickr

Så här i nyårstider tror jag att det är dags att gå ut med den absoluta-sanningen-som-jag-ser-den: Jag tror att jag blir klokare av böcker. Det betyder att jag även tror att jag blir lite smartare av tidningar. Vilket i slutänden betyder att plötsligt översvämmas en stol av tidningar jag inte hinner läsa. Högen växer till jag en dag inser att det är dags att läsa sig igenom alla dessa tidningar. Detta sammanfaller ofta med en viss svårighet att skjuta stolen under matbordet.

Nu vore det här kanske inte så allvarligt om jag inte någonstans tänkte; ”kanske någon annan skulle ha nytta av den här artikeln”, eller ”kanske jag kan använda den här i skolan”. Jag tror att det är där som det hela fallerar. Min folkbildarsjäl vill endast som en god gärning sprida bildning åt folket – oavsett om folket egentligen önskar bli bildade eller ej. Och med den tanken blir väldigt många dagstidningar, tidskrifter, magasin och andra trycksaker möjliga guldgruvor och samlandet får ett berättigande.

Det kan vara tiskriften Faktum, som jag köper för att förstå mer kring hemlöshet och utsatthet – eftersom jag själv är varken hemlös eller utsatt. Eller tidskriften Good News Magazine – som jag har för jag längtar efter riktigt goda nyheter efter att ha blivit översköljd av hemska nyheter hela dagarna. Skriva har jag prövat för att se om jag kanske kan göra verklighet av mina skrivardrömmar – fast jag börjar förstå nu att mina skrivardrömmar mest består av skrivande och kanske inte tillräckligt av tid för läsande. Så jag har inte läst en enda av tidningarna jag tagit upp ovan på flera månader, och högen har växt.

Lägg sedan till facktidningarna: den för mitt eget ämne bild/slöjd : Uttryck; den som rör mig som lärare: Pedagogiska Magasinet och den som jag har för att jag ibland stärker upp språkämnen: Alfa. Glöm inte heller Lärarnas tidning och Tidskriften Folkhögskolan som kommer med jämna mellanrum – men som jag faktiskt hinner läsa när de kommer och sedan lägger i återvinningen.

Alla dessa källor till möjlig visdom samlar sig på hög någonstans och blir ”det där jag ska göra på lovet”. Nu sitter jag här på Trettondagen och inser att skolan börjar imorgon och jag ska flytta om en månad. Jag har plockat ner alla mina böcker jag inte behöver just nu (varav två hyllmeter som jag köpt men inte läst… 😉 och nu sitter jag här med den där högen av tidningar och samvetet slår till som en kobra.

Ska jag nu flytta alla olästa tidningar till min nya lägenhet, eller ska jag läsa igenom dem innan och lämna över dem till pappersinsamlingen sedan? Åh, våndan av att bestämma sig när hjärnan vill njuta av sista timmarna av ledighet.

Jag tror att jag kryper upp i soffan med en filt och lite te och lyssnar på sista kapitlen av Jane Austens Northanger Abbey på Librivox  – och sedan ska jag bestämma mig! Jag lovar och svär!

Sedan.

Brita Wanngård, Bildlärare och IT-pedagog på Löftadalens folkhögskola.

Kommentera "Om jag läser en bok blir jag klok"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*