När kommer distanskursernas SvenskaFans?

En fotbollspublik"Mexico vs Iceland Panorama" (CC BY-SA 2.0) by James Willamor on Flickr

Jag är inte bara distanslärare. Jag skriver även för mitt favoritlag på SvenskaFans. En sajt som blivit prisbelönad flera år i rad som Sveriges bästa nätsida.

SvenskaFans är en webbplats där fansen skriver om sina lag. Varje lag har en artikelavdelning där texterna om matcher, träningar och värvningar publiceras. Men på varje sida finns också ett forum som andra lag kan läsa och skriva i, här finns information om laget, en blogg med mera.

Vore inte detta upplägg en våt dröm för Sveriges alla distanskurser?

Tänk er till exempel en öppen sajt där samtliga distanskurser i skrivande finns samlade. Varje kurs har sin profil, och man kan nå den via ett enkelt klick. Här inne kan man följa vad de olika kurserna i dagsläget sysslar med, vilka projekt man driver, om fortsättningskurserna och sommarkurserna, om gästlärarna, om upplägget, om kurslitteraturen och så vidare.

Knutet till sidan skulle det finnas ett öppet forum där de studerande diskuterar kursen, och där vem som helst kan lägga sig i – även de som inte går någon kurs. På sidan äger kursens inre angelägenheter också rum, genom att varje kurs dessutom har ett stängt forum där man sysslar med information som enbart gäller den egna kursen.

Inga lösenord skulle krävas för att nå denna sajt. Allt skulle vara öppet. Man behöver inga lösenord för att läsa. Däremot för att skriva. Precis som SvenskaFans. Och med ett speciellt lösenord, som man får av respektive kursansvarig, kan man delta i kursens inre angelägenheter.

Med detta tänk vore inte en skrivarkurs enbart en sluten händelse för olika utbildningsinstanser, det blev en riksangelägenhet. Skrivarkurserna på distans skulle inte utgöra hemliga sammanslutningar med korta beskrivningar på diverse skolsidor och folkhogskola.nu. Nej, distanskurserna skulle bli en del av utbudet.

Varför måste skolornas utbildningar gömma sig bakom skrank dit inga andra de som anmält sig till skolans

utbildningar har tillträde? Räcker det inte med att undervisningen är enskild? Nej, upp med allt på webben vettja. Fullt synligt.

Enskilda sidor kan man alltid skapa. Till och med bankerna visar ju sina erbjudanden, det är bara låntagarnas pengarna som är skyddade. Integritet OCH öppenhet, det är framtidens folkbildning.

En sådan distansskrivarsajt skulle bli förlagens stora Eldorado. Här kunde man snabbt analysera vilken slags litteratur som folk vill skriva och läsa, istället för att bara spekulera i det. Här kunde man leta sig fram till olika variationer av olika genrer som chiclit, fantasy, biografi, ungdom, deckare med mera.

Ett SvenskaFans för Sveriges distanskurser ligger nog bara tre-fem år bort. Till dess får vi fortsätta böka i våra interna, hemliga rum, en bit bort från verkligheten, en bit bort ifrån den öppna diskussionen och marknaden.

/Hans Carstensen

Kommentera "När kommer distanskursernas SvenskaFans?"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*