En varioapp för mobilen?

"Spring Blossom collage variations"  (CC BY-NC-ND 2.0) by Timothy K Hamilton 
on Flickr"Spring Blossom collage variations" (CC BY-NC-ND 2.0) by Timothy K Hamilton on Flickr

Detta blogginlägg av Kicki Namuth är en direkt fortsättning på detta (nummer ett) och detta (nummer två) blogginlägg.


Funderar fortfarande på variationen i informationsintaget som vi utsätter oss för eller skyddar oss från (se tidigare blogginlägg). Även om jag är vaksam och genomför alla självkontrollerande åtgärder … vem kollar mig? Hur vet jag att jag inte lurar mig igen – bara på en högre och mer osynlig nivå?

Och det är då som jag får idén! Man borde utveckla en app. Ett litet program till mobilen och läsplattan och datorn som håller räkningen, som objektivt kan bedöma hur bred min horisont verkligen är, hur öppen jag är för åsikter och intryck, om jag vågar ta ut svängarna och utmana mig själv och mina övertygelser.
Det skulle kunna bli en ”iOpenAppTM” för iPhone/Pad och ”OpenAppTM” för alla andra. (Ni märkte väl den lilla ordleken där, eller hur? OpenApp – open up. Det får vara såna lite klämmiga finurlig namn i app-shopparna).

Min Open-App tar tempen på vårt nätbeteende. Den grafiska framställningen är en liten termometer. Grönt = du tar till dig välbalanserad och allsidig information, gul = du har lätt slagsida i ditt infoflöde, rött = läser du bara dina egna inlägg, eller? Man kan välja mellan termometern och en gullig liten figur som gråter över ensidighet och flippar ur i skir glädje när jag klickar mig ut ur mina invanda cirklar. Med en sådan temperaturvisare ser man klart och tydligt hur det ligger till och kan medvetet bearbeta sin eventuella trångsynthet. Bot och bättring.

IopenApp – snart i en smartphone nära dig?

Min app finns naturligtvis också som betalversion. 9.79 kr på Androidmarket, övriga prislägen får jag ta reda på först. I betalversionen kan man aktivera ett larm: ”Du har nu läst 3 artiklar med samma åsikt om FAS3 – pip”, ”Du har nu läst 4 blogginlägg som är kritiska mot lärarlegitimationen – illtjut”. Bot och bättring belönas med ljuva melodier.
Betalversionen tillhandahåller även den valbara autovariofunktionen som öppnar självmant blogginlägg med budskap som jag absolut inte håller med om, börjar spela Melodifestival efter två sköna Metallicalåtar i min Spotify, föreslår att jag ska bli kompis med Jimmy Åkesson i Facebook och automatgillar gruppen ”Vi som vill ha mera idrott i Kunskapskanalen”.

Visst, det kan kanske bli irriterande. Men man riskerar i alla fall inte längre att bli betraktad som en dumnischad del-nätanvändare.
Slutligen kan min app – betalversionen – ta fram användarens dagsresultat varje kväll och skicka upp det till hans/hennes Facebookprofil. Och där deltar man i Facebooktävlingen Maxxa din horisont! Vinnare blir …alla med maxanpassad, optimalbreddad medelgenomsnittsvariation.
/Kerstin Namuth

Kommentera "En varioapp för mobilen?"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*