Det är den tiden på året. Äpplen, svamp och konspirationsteorier. Runt den elfte september tar det fart. Vad hände egentligen 9/11, den dagen som planen flög rakt in i World Trade Center och förändrade världen för alltid? Om det nu var så det gick till. Visst finns det frågetecken. Oförklarliga, eller ska man säga oförklarade fakta. https://youtu.be/T1PAAMmgeV0?t=17m15s Vilka låg bakom? Egentligen. Osama bin Ladin? George Bush? CIA? Ett gäng dataspelsnördar? Kapitalet? Djävulen? Gud? Ernst Stavro Blofeld? Och vad var deras intention?
Konspirationsteorier har alltid funnits, men nätet är den jordmån där de frodas bäst. Med 9/11 får kampen om sanningen en extraskjuts varje år. Mässlingvaccin ger autism. Flygplan sprider kemikalier för att göra oss viljelösa. Veganrörelsen vill försvaga mänskligheten; själva äter de riktig mat om nätterna. Växthusgasernas klimatpåverkan är bara strategiska påhitt. Underrättelsetjänster övervakar all nättrafik. Ah, vänta nu, det sista var visst sant.
Bevisen haglar, motbevisen likaså. Dessvärre inte i samma ”bubbla”. I den egna bubblan brukar vi nämligen tillämpa ungefär samma gränsdragningar mellan myt och verklighet. De sociala mediernas mekanismer – ”Du verkar tycka om X, vi optimerar din upplevelse och ger dig mera X och mindre Y!” – skapar en bedrägligt trygg homogenitet i tanke och världsbild.
Är detta baksidan av den öppna webben (öppen? Hur öppen är den förresten?). Alla kan bidra, tillsammans bygger vi kunskap. Innebär det att allas kunskap väger lika tungt i alla sammanhang? Ska det som spontant känns sant för mig räknas lika mycket som flera års forskning? Eller finns det trots allt kunskapsauktoriteter med större anspråk på sanningen än gemene man?
Har drömbilden om det demokratiska kunskapsnätet blivit en sorglig karikatyr?
Hur ska man som folkbildare förhålla sig?
Att gå på en bluff är alltid pinsamt, i värsta fall rentav farligt. I förlängningen är det ett hot mot demokratin. Tyvärr är det inte lätt att avslöja falska ”sanningar”. Hur verifierar man argument, bevis och fakta? Hur argumenterar man med konspirationsteoretiker? Går det ens? Kan man lära sig det? Undervisa i det?
Frågor över frågor. I Digifolkpodden ger vi svar. Har vi rätt? Avgör själv och låt oss veta vad du tänker!
Kerstin Namuth
Mer om konspirationsteorier:
Två smörgåsbord av konspirationsteorier för skratt och skrämselhicka. Sammanställda av Johanni Larjanko. I Pinterest och Storify.
Vad är det för fel på konspirationsteorier? Och varför är de så populära? En föreläsning av Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete vid universitetet i Jönköping. https://www.youtube.com/watch?v=T1PAAMmgeV0
Skeptikerpodden http://skeptikerpodden.se/
Podcasten Welcome to Night Vale. Lyssna på radio från en stad där alla konspirationsteorier är sanna. http://www.welcometonightvale.com/
Kommentera "Digifolkpodden 1 – Konspirationsteoriernas tid är här"